Subsidie van Provincie Utrecht voor groenherstel

Geplaatst op woensdag 17 april 2019 om 11:53 in categorie: Vianen

Bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht kunnen vanaf 11 februari 2019 een voucher van 500 of 1000 euro aanvragen voor de realisatie van een groen project in hun buurt of wijk. De voucherregeling Beleef en Bewonder! wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.
De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat inwoners meer betrokken raken bij hun eigen groene woonomgeving en dat het natuurbeleid weer midden in de samenleving komt te staan. Om kleine lokale groene initiatieven te stimuleren, wordt deze voucherregeling uitgevoerd. Het bedrag van de vouchers moet worden besteed aan een fysiek project in de provincie Utrecht dat groen in de brede zin van het woord realiseert. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk groene buurtinitiatieven tot uitvoering worden gebracht.

Ook de Stichting Buiten Gezond in Vianen heeft subsidie aangevraagd.

Toelichting
De Stichting Buiten Gezond in Vianen en omstreken zet zich sinds 2013 in o.a. voor het behoud van groen in de plantsoen en de bomen.
De gemeente Vianen is al een tientallen jaren bezig de oorspronkelijke gevarieerde struiken aanplant in de plantsoenen te verwijderen en te vervangen door gras. Dit beleid is zeer nadelig voor de insecten en dierenleven. Ook de bomen moesten het ontgelden van het oorspronkelijke aantal bomen van meer dan 10.000 is reeds meer dan de helft gekapt en nog steeds gaat de kap door.

De subsidieaanvraag betreft herstel van het groen aan een plantsoen aan de Norbertushof in Vianen
Sinds 2016 wordt het plantsoen met een oppervlak van ongeveer 300 m2 bij de waterpartij door een bewoner onderhouden. Voor de aanplant is twee jaar geleden overleg met het hoveniersbedrijf en boomkwekerij Huiting een plan ingediend bij de gemeente Vianen. Met dit plan was rekening gehouden met de biodiversiteit. De gemeente heeft dit plan niet willen volgen en heeft veel bodembedekkers geplant. Thans moet op veel plaatsen de aanplant worden hersteld en moet er onderhoud worden gepleegd.

Met dit herstel willen we ook de biodiversiteit vergroten met de volgende planten en struiken:
– Vlinderstruiken
– Cotoneaster
– Lavendel
– Hemelsleutel
– Krentenboompje
– Struikkamperfoelie
– Rozen
– Longkruid