Een boom maakt het verschil

Geplaatst op donderdag 07 september 2017 om 09:41 in categorie: Vianen

Op de website van communicatiebureau De Lynx te Wageningen staat een artikel “Het paradijs: 2.0 De stedelijke oase”.
Het gaat over de natuur in de stad. Het artikel is te vinden met de link:

http://delynx.nl/blog/het-paradijs-2-0-de-stedelijke-oase/

met daarin een link naar een voordracht van wetenschapsjournalist Mark Mieras:

https://www.youtube.com/watch?v=0lOdjNNX4t8

Hieronder een citaat uit “Het paradijs: 2.0 De stedelijke oase”.

“Gelukkig wijst onderzoek uit dat een klein beetje natuur al verschil maakt. In de Cornell University in New York stelden ze vast dat kinderen met een boom voor hun raam beter in staat zijn om stressvolle gebeurtenissen te verwerken dan kinderen met uitzicht op een betegeld plein. Hoe dit werkt? Uitzicht op groen en zelfs het kijken naar een afbeelding met natuur heeft al effect op de hersenen. Natuur activeert onze precunius: het deel van het brein waarmee we kunnen nadenken over onszelf. Hier zit ons zelfbewustzijn en zelfreflectie, waarmee we lastige situaties kunnen relativeren. Ook het pallidum en de caudatis worden gestimuleerd, centra waarmee we voelen dat iets waardevol is en waarmee we keuzes maken die belangrijk voor ons zijn. Een wandeling in het bos stimuleert al onze zintuigen: je snuift de kruidige boslucht op, luistert naar het kwietkwiet van vogels of je pakt ongemerkt een tak. Slenteren door een druk winkelcentrum stimuleert onze ‘onvrijwillige aandacht’ waarbij je gedachten van hot naar her springen. Natuur verscherpt juist je gerichte aandacht. Na een wandeling in het park ben je beter in staat om een moeilijke aandachtsoefening uit te voeren dan na een uurtje shoppen in je favoriete winkelstraat. Wanneer je voelt dat je in ‘je flow’ zit, betekent het dat je aandacht gericht is. Ongerichte aandacht laat ons meer snoepen, meer tobben en kost veel meer energie.

Meer natuur in de stad

Cadeautjes aan vrienden in de stad zijn vanaf nu geen hersenkrakers meer. Een kamerplant of clematis voor buiten. Hup, stoeptegel eruit en bloemenzaad of stokrozen erin. Wie weet wat je er allemaal mee helpt voorkomen! Om een gelukkige toekomst van onze stedelijke vrienden zeker te stellen, zijn er momenteel doeltreffender projecten waar energie in gestoken kan worden. Groene buurtprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond met gemeenschappelijke moestuinen en fruitbomen, groene daken of gemeentegrond in eigen beheer. Steden zelf kunnen ook hun steentje bijdragen. In 2015 is een Green Deal gesloten om 1000 hectare nieuwe stedelijke natuur te realiseren in Nederland. De Lynx is één van de aanjagers, met als doel de economische waarde van groen op de agenda te krijgen. Met minimaal 40 gemeenten in Nederland streven we naar het vergroenen van de stedelijke omgeving. Met allemaal prettige neveneffecten. Want waar natuur in de stad allemaal wel niet goed voor is. Een stad met natuurlijk groen:
-is beter bestand tegen klimatologische veranderingen
-heeft minder last van wateroverlast door hevige regenval
-zorgt voor verkoeling op een hete zomerdag
-heeft een natuurlijk filter voor fijnstof
-bevordert de sociale cohesie in woonwijken
-heeft gezondere inwoners
-werkt waardeverhogend voor onroerend goed
-biedt een positieve vestigingsfactor voor bedrijven
-stimuleert hogere productiviteit bij medewerkers die op het groen uitkijken
Bovenal draagt meer natuur in de stad bij aan een grotere biodiversiteit. Soms zelfs meer dan op het platteland. Een braakliggend terrein is met de juiste inzet zó omgetoverd tot een paradijsje, bewijst Emmen. Meerderjarig wild bloemenmengsel gezaaid in vergeten hoekjes gemeentegrond biedt in Tubbergen voedsel en leefruimte aan bijen, hommels en vele vlinder- en vogelsoorten. Hoe overtuigender kunnen de feiten zijn? Bestuurders van steden en gemeenten, doe mee! Draag bij aan niet alleen 1000 hectare, maar een land vol groene steden met een overvloed aan weelderige daktuinen, kleurrijke bloemenhofjes, straten met bloesembomen, verticale tuinen, fleurige pleinen en luisterrijke binnenplaatsen!”

zie ook:  http://sme-ede.nl/site/het-belang-van-bomen-in-de-stad/